• Schaatsen.
  • Makkelijk zittende kleding. Je hoeft geen professioneel schaatspak aan om te schaatsen. Wel is het handig om makkelijke kleding aan te doen, dus geen spijkerbroek. Bijvoorbeeld een trainingspak.
  • Op de ijsbaan is het kouder, daarom is het belangrijk dat je je warm kleedt. Neem een extra trui, muts, sjaal en handschoenen mee zodat je het niet koud krijgt. Dan kun je altijd tijdens het schaatsen wat uittrekken als je het warm krijgt.
  • De KNSB adviseert om je handschoenen aan te houden en een helm op te doen. Mocht je vallen, dan ben je goed beschermd.
  • Van sporten krijg je trek en dorst. Neem wat drinken en eten mee, zodat je tijdens of na de actie wat kunt nemen.
  • Zorg dat je na het schaatsen een warme jas of trui aan kunt doen, zodat je geen kou vat.


Plezier staat voorop

Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in het schaatsen. Schaats zoveel rondjes als jij kunt en dat is voor iedereen anders. Vergelijk jezelf niet met anderen. Als je moe bent, neem een pauze. Als het niet meer gaat, dan is het belangrijk dat je stopt. Je kunt er trots op zijn dat je mee hebt gedaan!

Welke kleding trek ik aan met schaatsen?

Handschoenen en hoofdbescherming (muts of haarband) is verplicht. Dit voorkomt verwondingen door vallen. Verder natuurlijk makkelijke, niet knellende warme kleding (trainingspak, joggingbroek).
 

Zorg voor scherpe schaatsen!

Zorg dat de schaatsen goed scherp zijn! Op botte schaatsen kun je niet afzetten. Dus laat je schaatsen regelmatig (een paar keer per seizoen) slijpen. Vooral wanneer je op natuurijs hebt geschaatst, controleer dan je ijzers of ze nog wel scherp genoeg zijn en/of geen braampjes hebben. Natuurlijk is dit door een handige vader of moeder zelf te doen. Hiervoor is een eigen slijpbok met slijpsteen en afbraamsteen nodig. Deze is te koop in de winkel bij de ijsbaan: SkateLife.